Oppem, een deelgemeente van Meise  is gelegen in een prachtig golvend landschap, rijk aan cultuur, natuurschoon, landerijen, holle wegen, mooie vergezichten richting Boom , Antwerpen en de oprukkende  hoofdstad  Brussel.

Van op de heirbaan( waarschijnlijk Mechelen-Asse),kijkend  richting zuidelijke zennevallei, zijn de basiliek van Koekelberg, het atomium, , downtown Brussel, de toren van de VRT, …oh zo kortbij.

Nog ten zuiden van Oppem  ook kijkend van op de heirbaan op een hoogte van 75 meter ,ligt in de vallei het gehucht  Amelgem, leunend aan Wemmel, even rijk aan cultuur en reeds tientallen jaren beschermd natuurschoon. Te samen met Oppem een goeie 500 ha groot, vol van wandel- en fietsgenot.

 Oppem  is gelegen midden in de vruchtbare kouters van de scheldevallei( dat wisten de Franken al) en  aan de poort van het bourgondische Pajottenland.

De herkomst van de naam is vrij duidelijk: een hoger gelegen heim, weliswaar wat lager dan de heirbaan, maar toch op een heuveltje met boerderijen, de “Ophemse coutere” landerijen en een villakerk, eigendom van de herenboer…waarschijnlijk 9de eeuw(?)

Het wit gekalkte kerkje met kerkhof, de naastliggende  boerderij van Ophem( nu een B&B), de pastorij, de nieuwe parochiezaal en het Schooltje van Oppem                                ( Montessorionderwijs), staan( als men kijkt vanuit de Oppemstraat ) nog altijd op een heuveltje .De in 1939 aangelegde Sterckxlaan heeft echter  een zichtbare zware hap uit het heuveltje genomen.

Veel meer informatie over de geschiedenis  van Oppem met zijn riddergeslachten, de geestelijke aanwezigheid van en onder de abdij van Grimbergen,…staan onder bovenliggende rubrieken

 Het leven onder het Frans bewind, de belangrijke pastoors en Norbertijnen,… vinden jullie in meerdere rubrieken van de website ERFGOEDOPPEM.BE en de nog op te richten bibliotheek van de pastorij.

Rondom ons liggen een handvol historisch waardevolle  gemeenten met cultuur en  veel fiets- en wandelplezier, raadpleeg  hun web en apps… Meise, Wolvertem,  Meuzegem,  Rossem, Imde, Brixus , Westrode  Grimbergen,Strombeek,Beigem,….Merchtem, Mollem, Brussegem, Ossel, Hamme,…een jaar vol wetenswaardevol genieten.

Toppers: Plantentuin van Meise, abdij van Grimbergen,…